apsiveles

Rankdarbių pamokos: Kas yra veltinis?

310

 

Kas yra veltinis?

Veltinis yra 100% vilna, kuri yra suvelta iki tokio lygio, jog įgautų vėlinio savybių, t. y. ją karpant kraštai neturi atspurti.

Ar aš galiu pats suvelti veltinį?

Taip, Jūs galite suvelti vilną naudodami muilą, karštą vandenį ir grynos (100%) vilnos trynimą, kol ji įgaus norimas savybes, o Jūs pasidarysite norimą vėlinio kiekį.
Pripilkite į indą karšto vandens ir įdėkite muilo. Išsidėliokite vilną, sudrėkinkite muilinu vandeniu ir glostykite, trinkite, kol išgausite norimą formą ir tankį :)
Jei norite padaryti burbuliuką, paimkite nedaug vilnos ir susukite ją į gumuliuką, sudrėkinkite muiliname vandenyje ir švelniai sukite rankose palaipsniui stiprindami spaudimą. Jums pasiseks.

Kaip ir su kuo reikia badyti veltinį?

Badymui naudokite tą pačią 100% vilną kaip ir vėlimui. Paimkite vilnos gabalą ir suvyniokite jį į gumulėlį. Veltinio badymui naudojamos specialios adatos, turinčios šiurkštų paviršių, kuris, duriant adatą į vilnos gumulėlį, viršutinius vilnos plaukelius sukiša gilyn, o traukiant adatą atgal ji lengvai slysta lauk.

 
Įvairių spalvų velti vilnos kamuoliukai Vėlimui skirtos adatos


Kokio tipo adatą reikia naudoti veltos vilnos aplikacijai?

Vilnonių siūlų adatos yra geriausios, nes jos panašios į siuvinėjimo adatas su didelėmis akutėmis, kurios leidžia įverti vilnos giją arba medvilninį siūlą ir turi smailų galiuką, kuris lengvai praduria audinį.

Kaip išvalyti nešvarius vilnos gaminius?

  • Plaukite rankomis šiltame vandenyje su muilu. Kodėl muilas? Todėl, jog muilas yra sudėtinė vėlimo proceso dalis. Įdėkite truputį valgomosios sodos, tai pagerins gaminio savybes.
  • Skalaukite šaltame vandenyje. Skalavimas šaltame vandenyje tarsi užrakina pluoštą.
  • Džiovinkite sausai. Jei Jūsų gaminys yra tam tikros formos, tai didelė tikimybė, jog po skalbimo jis gali prarasti įprastą pavidalą. Džiovindami pasistenkite dirbinį sudėti tvarkingai, jei turite galimybę užfiksuoti gaminio formą (dėžutėje ar kaip kitaip), užfiksuokite.
  • Neskalbkite kartu su kitais drabužiais. Vilna gali apvelti Jūsų drabužius, todėl skalbkite atskirai arba sudėkite veltus dirbinius į medžiaginį maišelį.
  • Neskalbkite kaltu su dažančiais audiniais. Tikriausiai puikiai suprantate kodėl. Jūs juk nenorite turėti neaiškios spalvos gaminio.

Geros kokybės (tampriai suveltus) karolius galite skalbti ir skalbimo mašinoje.

Ar aš galiu dėvėti veltinius papuošalus ir rūbus?

Taip! Vėlinys tinka prie daugelio drabužių ir daugeliui žmonių. Tikras vėlinys šiek tiek kietesnis siuvinėjimui nei velta vilna, tačiau žymiai mažiau atspursta.

Anonimas 0